torstai 12. huhtikuuta 2012

Donitseja

Siwassa oli tarjouksessa Iloleipurin donitsivuoat, hetihän ne piti ostaa ja testata. Oli ensimmäinen kerta kun donitseja leivoin, enkä niitä ole syönytkään, kertamaistelu viime vuosituhannella jotain kaupan teollista jäpiskärinkulaa riitti. Vuoan mukana tuli ohje, mutta kukapa sitä nyt noudattaisi :D Ohje oli sitruunaisille donitseille, minä tein omenaisia vaihtaen maidon uuniomenajogurttiin ja sitruunan jätin kokonaan pois. Näissä maistuu omena ja kaneli minun makuuni juuri sopivasti. Soveltaen siis taas mentiin, mutta Iloleipurin ohjetta mukaillen, taikinasta tulee 12 donitsia:


50 g voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5 dl Ingmanin Ihana Uuniomena-jogurttia


Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muna edelleen vatkaten. Ripauta suolaa mukaan sen verran, mitä etusormen ja peukalon väliin jää. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan vuorotellen jogurtin kanssa. Voitele vuoka (minulla oli kaksi vuokaa, jolloin pytyin paistamaan taikinan kerralla) rasvalla, itse käytin voita ja levitä taikina vuokaan. Minä siirsin taikinan pursotinpussiin ja pursotin taikinan vuoan syvennyksiin, siistimpää minusta noin. Paistoin 190asteessa kiertoilmalla 17 minuuttia.

Ennen ja jälkeen :)


Kuorrutteeseen laitoin 20g sulatettua voita, noin 70g tomusokeria ja ruokalusikallinen siivilöityä uuniomena-jogurttia. Siivilöin jogurtin siksi, että sain omenan palat pois, ja tasaiseksi kuorrutteen. Seuraavalla kerralla teen kuorrutetta ihan hieman enemmän, nyt kuorrute riitti juuri ja juuri, mutta viimeisiltä rinkuloilta ns paistaa sisäkumi.. Raitoja varten tein ruskeaa kuorrutetta laittamalla pakastepussiin tomusokeria, tummaa kaakaojauhetta ja tipan vettä. Sitten vain kulma pois ja raidottamaan :)




Ei jää ainoaksi tekokerraksi, miusta tuli donitsifani :)

2 kommenttia:

  1. miten kuorrutit nuo donitsit kun se on niin siististi tuossa päällä..? eli laitoitko sen kuorrutteeseen kokonaan ja sitten nostit kuivamaan? hankala selittää mitä meinaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan kastoin donitsit kuorrutekupissa. Ja kuorrutteen paksuuden kanssa saa näköjään olla tooosi tarkka, vähänkin liian löysä valuu pois ja liian jämäkkä taas ei levity, niin pienestä nestemäärästä on kiinni, että monta kertaa joutuu usein säätämään ennen kun on sopivaa.

      Poista