maanantai 16. huhtikuuta 2012

Perusevästä

Mietin tovin, kehtaanko tänne perusleipää laittaa, mutta miksenpä kehtaisi, ei kaiken tarvitse olla aina niin hienoa ja erikoista. Eihän? :o Jos tämä innostaa yhtäkään ihmistä leipomaan leipää, niin tämä postaus ei ole turha :)

Taas oli aika hujahtanut ihan huomaamatta ja luomupiimä päässyt piilottelemaan kaapin perällä parhaat päivänsä ohi. Se pääsi siis maustamaan leipätaikinaa. Tästä annoksesta tuli kaksi juuri ja juuri yhdelle pellille mahtuvaa pitkulaista leipää. Minä tein taikinan yleiskoneella, mutta käsinkin onnistuu ihan yhtä hyvin. Ja jos ei ole tarpeeksi suurta kulhoa, voi taikinan vallan hyvin tehdä isossa kattilassa. Tai tehdä vain puolikkaan annoksen.

5 dl piimää
5 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
1 dl öljyä
n. 650 g rouheisia sämpyläjauhoja
n. 500g hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kuumaksi ja kaada kulhoon piimän joukkoon. Tarkista että neste on käden lämpöistä ja murenna hiiva joukkoon. Lisää suola ja öljy. Lisää pikkuhiljaa jauhoja ja sekoita kunnolla, sitko on tärkeä tässäkin. Jos minä vaivaan taikinan käsin, luen samalla vaikka päivän lehteä, että taikinaa tulee vaivattua tarpeeksi ;) Kohota kunnolla vaivattua taikinaan liinan alla kunnes taikina on kohonnut liki kaksinkertaiseksi.


Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle, (takina on melko löysää ja tarttuu hanakasti käsiin ja pöytään ilman jauhoja..) ja leivo taikina leiviksi. Nosta leivät kohoamaan pellille ja laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen. Anna leipien kohota liinan alla, kunnes uuni on kuuma. Leikkaa saksilla leipiin viillot.


Paista leipiä leipien koosta riippuen noin 40 minuuttia. Kypsä leipä kumisee ontosti pohjaa kopauttaessa ;)


Näitä leipiä olisi saanut paistaa hieman kauemmin, mutta enhän minä malttanut :p Piimä ei leivässä maistu, se tuo hieman happamuutta leipään, mutta ei varsinaisesti erotu makuna. 

Lopusta piimästä tein tyttärelle luontaisesti gluteenitonta leipää muuten aivan samalla ohjeella, mutta vaihdoin vain jauhot tummiin Jytte-jauhoihin ja Viljatuotteen leipäjauhoihin. Laitoin jauhoja vähemmän, niin että taikina oli puuromaista ja lusikoin sen voideltuihin leipävuokiin. Hyvää tuli tuostakin leivästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti