lauantai 14. huhtikuuta 2012

Pizzapeerjaantai

Jauhelihapitsoja tällä kertaa. Onnistuin muinoin löytämään useammasta eri alekorista Kerman Saven "pitsakiviä", paistan pitsat niillä, mutta ihan tavallisellä pellilläkin pystyy paistamaan. Nuo kivet kuumennetaan ensin uunissa kuumiksi, ja taikina pistetään kaulittuna lettuna sen kuuman kiven päälle, alkaa paistumaan heti ja itsensä niillä polttaa helposti jos ei muista varoa. Kokemusta on :DD Kiviä ei valmisteta enää, mutta vaihtoehtojakin on: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203 Voihan sen tavallisen pellinkin lämmittää uunissa, ennen kun taikinan siihen laittaa, tuskin siitä haittaa on.

Ensin kastike hautumaan, tästä annoksesta tulee iso, loput voi pakastaa tai käyttää seuraavana päivänä esim spagettikastikkeena:

500g jauhelihaa
2 tlk tomaattimurskaa (1kg)
vettä
valkosipulia
1tl suolaa
1tl sokeria
mustapippuria
oreganoa

Ruskistan jauhelihan öljytilkassa, lisään suolan ja tomaattimurskat, tomaattimurskatetrat huuhtelen vedellä ja kaadan huuhteluveden jauhelihan joukkoon, vettä laitan yhteensä vajaan murskapurkillisen. Sitten joukkoon sokeria, mustapippuria ja öljyä. Tuo sokeri oli Helsingin Sanomissa italialaisen pizzakokin ohjeessa muutama vuosi sitten ja tottakai minäkin laitan jos ammattilainenkin :D Mutta oikeasti on sanottava, että on se kastike aavistuksen parempi sokerilisällä. Suolaa kannattaa maistella ja lisätä, jos tuo tuntuu vähäiselle, tuossa näet on yli puolet vähemmän suolaa, kun siinä italiaisen ohjeessa ja tuossa vielä lisänä tuo jauheliha. Minusta vaan sitä suolaa tulee ihan liikaa jos laittaa ohjeen mukaan ja päälle vielä juustot ja lapset usein haluavat "salamiakin", meillä se tarkoittaa meetwurstia. Valmiin kastikkeen hienonnan sauvasekoittimella tasaisemmaksi. Ei ole pakollista, mutta tulee pitseriamaisempi mössö :) Kastikkeen jätän levylle hautumaan miedolle lämmölle.

Jos ei pidä jauhelihapitsasta, voi kastikkeen tehdä pelkästä tomaattimurskasta keittämällä kattilassa tomaattimurskaa ja mausteita.

Seuraavaksi teen taikinan, tästä annoksesta tulee neljä pitserian normaalipitsan kokoista, ohutpohjaista pitsaa tai kaksi pellillistä:

4 dl vettä
n. 10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 9 dl vehnäjauhoja

Kädenlämpöiseen veteen liotan hiivan, lisään suolan ja öljyn sitten jauhoja. Alustan taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Lyhyt sekoitus ei riitä, vaan taikinaa pitää jaksaa vaivata, että siihen saa sitkon. Eikä jauhoja saa laittaa liikaa, pikkuhiljaa että näkee milloin taikina on sopivan jämäkkää. Usein teen taikinan hiivaleipäjauhoista, minusta tulee parempi niillä. Jätän taikinan kohoamaan siksi aikaa, kun raastan juustot, pilkon meetwurstin, ananakset ym täytteet. Kun taikina on kohonnut, jaan sen neljäksi palloksi, annan pallojen levätä hetken ja kaulin jauhotetulla alustalla pyöreäksi.


Sitten pohja kuumalle kivelle tai pellille ja täyttämään. Ensin tomaattikastike tai jauhelihakastike.


Ja sitten juustoraaste ja muut täytteet. Tässä on tuplajuusto :P


Ja uuniin, kiertoilmalla 250 astetta sen aikaa että pitsa on valmis. Minä pidän paistuneemmasta pitsasta, mies vähän vähemmän paistuneesta, jokainen oman makunsa mukaan :)
Kevyttä ei ole tämäkään.. Se huono puoli tässä keväässä ja lämmenneessä ilmassa on, ettei leivinuunia voi enää lämmittää, pitsa olisi leivinuunissa paistettuna paaljon parempaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti