tiistai 31. heinäkuuta 2012

Gluteeniton mustikka-banaanipiirakka

Vilja-alllergiselle tyttärellemme tuli tänään suru puseroon, kun ripuloinnin kautta selvisi, ettei ainoa kaupan jäätelö hänelle enää reseptimuutoksen takia käykkään. Tyttö suri katkerana, kuinka hänelle ei ole mitään herkkuja. Lupasin että leivotaan yhdessä piirakka hänelle ja isälleen ja tyttö unohti jäätelösurun :) Piirakka oli tehtävä aineksista joita kotoa löytyi, ja mukaan piti ympätä tummuneita banaaneita, etteivät pilalle mene. Niin syntyi mustikka-banaanipiirakka, kuulostaa vähintäänkin erikoiselle, mutta maku on kuulema hyvä, tyttö tykkää, ja isänsä myös, on kuulema huippuhyvää. Tästä annoksesta tulee pellillinen, kannattaa käyttää syvää leivinpeltiä, matalasta täyte kuohuu yli. Ohjeessa on käytetty tattarihiutaleita, koska meidän allergikkomme ei voi kauraa syödä. Käytän Pirkka Luomu-tattarihiutaleita, eivätkä ne minusta maistu kitkerälle tai voimakkaalle, niinkuin moni sanoo tattarin maistuvan. Makukysymys tuokin, mutta jos kaura käy, voi hyvin käyttää sitä tattarin sijaan.




Pohja:

4 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4,5dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
100g sulatettua voita
2 banaania survottuna


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää vaniljasokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan vuorotellen voisulan kanssa. Lisää viimeiseksi banaanisurvos. Levitä taikina leivinpaperin päälle syvälle uunipellille ja paista taikinaa 175asteessa 10 minuuttia. 


Rahkatäyte:

500g rahkaa
2 kananmunaa
1,5-2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa

Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä täyte varoen esipaistetun pohjan päälle. Pohja ei ole läpikotaisin kypsä, joten kannattaa varoa painelemasta tai tökkimästä pohjaa.

Ripottele täytteen päälle 1 litra mustikoita.


Muruseos:

100 g sulatettua voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl tattarihiutaleita

Sulata voi kasarissa ja lisää sokerit ja tattarihiutaleet, sekoita tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Tattarihiutaleen tilalla voi käyttää myös kaurahiutaleita.

Ripottele muruseos mustikoiden päälle ja paista vielä noin 40 minuuttia 175 asteessa. Anna jäähtyä, täyte kiinteytyy jäähtyessään, joten piirakkaa ei kannata leikata kuumana :D

3 kommenttia:

  1. No aivan en lukenut loppuun asti, kun teki mieli kommentoida, että mikä se jäätelö, joka on muuttunut? no jospa nyt luen loppuun:)

    VastaaPoista
  2. Valion laktoosittomat jäätelöt olivat ennen vehnättömiä, nyt eivät enää näköjään olekkaan ja minä hölmö luotin siihen, että eihän niissä ennenkään ole ollut.. :( Harvoin niitä on ostettu, kun olen tehnyt itse jäätelöt, mutta silloin tällöin olisi mukava hemmotella lasta kaupan jäätelölläkin.

    VastaaPoista
  3. Aivan huikea uutinen minulle:( tein myös jäätelökoneella ite jäätelöitä joskus ennenaikaan. Nyt kyl olen oppinut hyvin lukemaan tuoteselosteet. ja edelleen luen kyllä vielä tarkemmin.

    VastaaPoista