lauantai 23. marraskuuta 2013

Omenainen Lumina-piiras


 
Tässäpä helppo gluteeniton omenapiiras vaikkapa keliaakikko-ystävälle yllätyksenä :) Piiraaseen käytin Luminan valmisjauhoseos-pussin, joten tämä on todellakin helppo tekaista kahvipöytään vaikkei gluteenittomia tuotteita muuten käyttäisikään tai niitä ei kaapissa ennestään olisi. Tähän piiraaseen kun käytetään koko pussillinen jauhoa, ei jää loppu jauhopakkauksesta kaappiin pyörimään. Tattarihiutaleet voi korvata puhtaalla kaurahiutaleella. Meidän perhe on mieltynyt tuohon tattariin, kaikki eivät sen voimakkaasta mausta pidä, mutta itse olemme siihen kai niin tottuneita, ettemme huomaa tattarin ja kauran maussa eroa. Omenoina kannattaa käyttää jotain hapanta lajiketta, minä käytin piiraaseen syksyn sadosta pakastamiani omenakuutioita.
 
 
 
 
 Pohjataikina:
 
1pss Lumina muffinssiseosta
1,5dl vettä
0,75dl öljyä
 
Sekoita käden lämpöinen vesi, öljy ja jauhoseos kulhoon ja vatkaa muutama minuutti.
Levitä taikina voideltuun vuokaan (halkaisija noin 26cm)
 
Täyte:
noin 5dl omenakuutioita
 
1prk (250g) rahkaa
1 muna
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
 
Kuutioi omenat ja laita ne taikinan päälle.
Sekoita täytteen ainekset sekaisin ja lusikoi omenakuutioiden päälle. Tasoita täyte varovaisesti omenakuutioita taikinaan painamatta.
 
Muruseos:
50g sulatettua voita
0,5dl fariinisokeria
1dl tattarihiutaleita
 
Sekoita murumaiseksi seokseksi ja ripottele seos täytteen päälle.
Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Nam! Kelpaa varmasti muillekkin kuin keliaakikoille :)

tiistai 19. marraskuuta 2013

Gluteeniton mustikkakukko

Käytän nykyään teff-jauhoja koko perheen ruuanlaitossa kastikkeiden suurustamiseen. Facebookin keliakia-aiheisessa ryhmässä olen useasti julistanut jauhon erinomaisuutta, ja eilen taas jauhoista tuli puhetta, siellä mietittiin mihin kaikkeen teffiä voisi käyttää ja soveltuisiko se makeaankin leivontaan. Päätin testata sitä rättänään eli mustikkakukkoon ja NAM! Tehtiin ensin yksi vuokallinen, eikä auttanut kuin tehdä heti perään toinenkin, jopa perheen ei vilja-allergiset söivät sitä innolla. On kyllä hyvää!
 
 
Taikina:
250g pehmeää voita
1,5- 2dl sokeria
2 dl teff-jauhoja
2dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
1tl leivinjauhetta
 
Täyte:
reilu 5dl pakastettuja mustikoita
0,75 dl sokeria
0,5dl perunajauhoja
 
Sekoita taikinan aineet sekaisin. Taputa voidellun vuoan pohjalle ja reunoille reilu puolet taikinasta. Sekoita jäisien/kohmeisten mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada mustikat vuokaan taikinan päälle ja taputtele lopputaikina vuokaan mustikoiden kanneksi.
 
Paista 200-225 asteessa puoli tuntia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista hieman.

maanantai 18. marraskuuta 2013

Gluteeniton kinkku-paprikapiirakka


Sain kunnian testata gluteenittomia Lumina-jauhoseoksia. Lumina-tuoteperheeseen kuuluu neljä erilaista jauhoseosta, niihin pääset tutustumaan tästä. Minä päätin kokeilla yrttistä sämpyläjauhoseosta kinkkupiirakkaan, ja hyvää tuli! En itse pidä kovin rasvaisesta pohjasta suolaisissa piirakoissa, on tuota lantion leveyttä tarpeeksi muutenkin, joten harvoin teen piirakkaa "perinteisellä" voi-jauho-neste-pohjalla. Tässä piirakassa käytin kermaviiliä, sitä käytänkin piirakkapohjissa usein.
 
Pohja:
 
1prk kermaviiliä
100g sulatettua voita
1tl suolaa
1dl tattarilesettä
1,5tl leivinjauhetta
2,5dl Lumina yrttisämpylä-jauhoseosta
 
Sulata voi kattilassa, anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon kermaviili ja suola sekä tattarilese. Sekoita leivinjauhe jauhoseokseen, ja lisää jauhoseos kattilaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota hetki. Painele taikina voidellun vuuan pohjalle ja reunoille. Jos et pidä tiskistä, valmistä myös täyte kattilassa, jossa valmistit taikinan, niin minä laiskana aina teen :D
 
 
Täyte:
 
200g valkosipuli-tuorejuustoa
100g kinkkua
1 paprika
 
Pilko kinkku ja paprika pieniksi kuutioiksi, sekoita ne tuorejuustoon ja levitä pohjataikinan päälle. Paista piirakkaa 225asteessa uunin alaosassa noin 25minuuttia.
 Anna jäähtyä tovi tai siis niin pitkään kuin maltat ;) Ja eikun syömään!