perjantai 25. toukokuuta 2012

Kauraleipää pakkaseen asti

Tämä leipä on hyvin yksinkertainen, edullinen ja taitaa olla terveellisempikin, kuin ihan valkoisista jauhoista tehty "höttöleipä". Tein taas vähän isomman taikinan, että leipää riitti pakkaseen asti.


1,5 litraa maitoa tai vettä
100g hiivaa
4,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl öljyä
1,5 litraa kaurahiutaleita
hiivaleipäjauhoja


Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi, liota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja (voi käyttää myös sokeria) ja öljy. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, ja anna turvota noin 15 minuuttia. Taikina on jo tässä vaiheessa hyvin puuromaista, ei kannata säikähtää :) Hiutaleiden turvottua lisää hiivaleipäjauhoja vaivaten, kunnes taikina on leivottavan pehmeää. Tuo jauhon määrä vaihtelee joka kerta melko paljon, sen takia en tähän tarkkaa määrää laita, mutta noin litra jauholaadusta riippuen. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Jos jauhoja lipsahtaa liikaa, lisää taikinaan nestettä. Vaivaa taikinaa kunnolla hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Anna kohota lämpimässä liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina pöydälle, vaivaa siitä suurimmat kuplat pois ja kauli taikina isoksi, noin 2cm paksuiseksi levyksi ja ota taikinasta esimerkiksi kattilan reunoilla painamalla pyöreitä leipiä. Nosta leivät pellille ja paina keskelle reikä juomalasilla tai muulla sopivalla muotilla. Taikinan voi tietysti jakaa myös sopivan kokoisiksi paloiksi, joista voi kaulia pyöreät leivät.

Paina kohonneisiin leipiin viillot ja paista kiertoilmassa 200asteessa 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä, niin pohja jää mukavan rapeaksi.




Ja syntyneistä "rei'istä" tulee pieniä sieviä sämpylöitä :)

perjantai 18. toukokuuta 2012

Sitruunapalat

Tänään oli perhekerho, ja kuopuksen äskettäin olleen syntymäpäivän kunniaksi halusin viedä sinne tarjottavaa. Halusin kokeilla jotain raikasta ja sitruunaista, ja niinpä päädyin tekemään sitruunapaloja. Tein ne mokkapalojen tapaan, mutta jätin kaakaon ja kahvin pois.

3 munaa
3 dl sokeria
3 tl leivinajuhetta
5 dl vehnäjauhoja
3tl vaniljasokeria
1,5 dl täysmaitoa
200 g sulatettua voita
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu

Sulata voi ja jätä voisula jäähtymään. Pese sitruuna huolellisesti lämpimällä vedellä. Raasta kuoren keltainen pinta. Raastamisessa auttaa, jos laittaa raastimen ja sitruunan väliin palan leivinpaperia, jolloin raaste jää paperiin, ja on helppo siitä kaapia irti. Halkaise sitruuna, ja purista toisesta puolikkaasta mehu ja siivilöi se.
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää vaahtoon varoen vuorotellen maidon kanssa. Lisää vielä jäähtynyt voisula, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Älä vatkaa taikinaa, ettei siihen tulisi sitkoa, vaan sekoita aineet varoen nostellen.

Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.



Kuorrutus:

6 dl tomusokeria
70g sulatettua voita
1/2 sitruunan siivilöity mehu
3tl vaniljasokeria

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään, ja levitä jäähtyneen pohjan päälle. Sulata noin 50g valkosuklaata pakastepussissa mikroaaltouunissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä, ja spritsaa valkosuklaata raidoiksi kuorrutteen päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä, ja leikkaa pieniksi paloiksi.



sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Barbapapa

Meidän vauva täytti tänään 2 vuotta, taas sitä ihmettelee mihin aika oikein kulkee, käsittämättömän nopeasti menneet nämäkin vuodet.  Elli ei vielä oikein ole muita kiinnostuksen kohteita osannut ilmaista kuin Teletapit ja Barbapapa. Ja koska äiti oli taas kovin kovin laiska, valitsi hän Teletapin ja Barbapapan väliltä sen helpomman vaihtoehdon. Kakkupohjan tein levyinä, paistoin siis kääretorttupohjina. Tämä on taas luontaisesti gluteeniton pohja: munia, sokeria, leivinjauhetta, perunajauhoa ja Viljatuotteen jauhoseosta. Täytteeseen laitoin mansikkaa, rahkaa, kermaa, sokeria ja rouhittua valkosuklaata sekä liivatetta. Kokosin kakun Kermansaven piiiitkulaiseen, ovaaliin vuokaan ja annoin hyytyä jääkaapissa yön yli. Muotoilin leikkaamalla kakulle kaulan, ne palat siirsin lanteille ja pienet soirot käsiksi. Päälle ohut kermakerros, paitsi vatsaan vähän enemmän, että papa sai pyöreyttä :) Ja sokerimassalla loput. Kun kakku oli valmis, kuvasin sen ja siirsin jääkaappiin ja olin aikaansaannokseeni ihan tyytyväinen. Kunnes neiti 8v kotiutui ja kurkkasi kakkua, HELMET puuttuu! No, niinpä tekee :D


Onneksi meillä oli ranskanpastilleja:



Helmet puuttuivat, tyttö oli ihan oikeassa, kukas sitä nyt helmittä :D


Ja tältä näyttävät Barbapapan sisälmykset:


Onnea äidin ja isin pikku-tihulaiselle <3

Ja vielä sen verran pitää lisätä, että kannattaa ennakkoon varmistaa tälläistä isompaa kakkua tehdessä, että kakun aluslautanen mahtuu jääkaappiin :D Tuo lasilevy mahtui kyllä, kunhan irroitti pari hyllyä ja ovesta pari "koria". Onneksi mahtui, olisi ollut melko urakka siirtää kakku pienemmälle aluselle :o