sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Omenamuffinit

Nämä kuuluisi esitellä syksyllä, minusta nuo omena ja kaneli ei kovin keväisiä ole, mutten muista syksyllä kumminkaan :D Näihin on taas tungettu jogurttia.. Sitä Uuniomenaa. Mutta kun se oli tarjouksessa, niin tokihan sitä piti ostaa ja leipoa jotain :P Tämä ohje on jälleen suuri, tulee 24 muffinia, mutta on helppo puolittaa. Tosin käyttämäni vuoat ovat melko suuria, joten normaalikokoisilla vuoilla muffineita tulee reilu 30kpl. Pakastin näistäkin (kuorruttamattomina) kahvileiväksi ylimääräiset. Muffinien sisään pursotin hillosilmät Pirkan Omena-päärynähillosta.

6 munaa
2dl sokeria
200g sulatettua voita
1 tl soodaa
3 tl leivinjauhetta
8 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kermaa
1prk (500g) Ihana Uuniomenajogurttia


Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita sooda ja leivinjauhe jauhoihin. Nostele muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot, jogurtti ja kerma sekä jäähtynyt voisula. Jaa taikina muffinivuokiin. Jos haluat muffineihin hillosilmät, saa ne kätevimmin pursottimella. Laitoin pussiin tyllan, jonka suu on noin 0,5cm, ja pieni puristus (noin teelusikallinen) hilloa taikinaan sisään. Näytti ennen uuniinlaittoa sille että hillot jää näkyviin, mutta ei ne jääneet, kauniisti ne tuonne muffinin sisään asettuivat :) Paista 200asteessa reilu 15 minuuttia. Minä käytin taas kiertoilmaa ja 190 asteessa 15 minuuttia tuotti juuri ja juuri kypsän lopputuloksen.

Päälle pursotin omena-päärynähillolla maustettua kermaa ja siivilöin tummaa kaakaojauhetta pintaan. Ja koristeeksi ei minusta käynyt mikään muu kuin kanelitanko. Ne tein kaakaolla värjätystä Satin ice-massasta.



torstai 26. huhtikuuta 2012

Mainonnan uhri

En ole maustettuja tuorejuustoja tykännyt käyttää niiden sisältämien "turhien" aineiden vuoksi. En minä tiedä ovatko ne lisäaineet oikeasti niin haitallisia, kuin niiden luulen olevan, mutta mielummin ostan aina sen vaihtoehdon, jossa se valmistusaineluettelo on lyhyempi. Nyt näin mainostettavan tuorejuustoa lauseella "Ei sisällä lisäaineita" ja hetihän minä naksahdin kokeilemaan. Tosin ensin piti verrata siihen lisäaineelliseen tuorejuustoon, että onko sitä eroa oikeasti. Oli sitä sen verran että pari rasiaa ostoskärryyn päätyi :) Kärryyn päätyi myös Saarioisten Kultakinkku-paketti, kun oli koristettu sellaisella minua ilahduttavalla oranssilla -30% tarralla :DD Juu, sisältää vaikka mitä ja aineosaluettelo on pitkä, mutta oli paras vaihtoehto lähikaupassa olleista. Muffinipellit olivat sopivasti esillä edellispäivän leivonnan tiimoilta, joten syntyi pieniä kinkkupiiraita normaalin ison piiraan sijaan. Tein kahdenlaisella täytteellä, pellillinen kummallakin täytteellä. Tästä ohjeesta tulee siis 24 pientä piirasta.


Pohjataikina:

2 prk kermaviiliä
1,5 tl suolaa
100 g sulatettua voita
2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Sulata isossa kattilassa voi ja anna jäähtyä, sekoita joukkoon suola ja kermaviili. Lisää jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe. Vaivaa taikinaa kunnes se on kiinteä, käsistä irtoava klöntti.



Kinkku-paprikatäyte:

200g kinkkua
keltainen paprika
punainen paprika
2 rasiaa Apetina valkosipuli & yrtit-tuorejuustoa

Kuullota pannulla pienen voinokareen kanssa kuutioiksi pilkotut paprikat ja lisää suikaloitu kinkku. Paista sen verran, että kinkkusuikaleet irtoavat toisistaan ja lisää pannulle tuorejuustot. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes juusto sulaa kinkun joukkoon.



Kinkku-sipulitäyte:

200 g kinkkua
2 sipulia
rouhittua mustapippuria
1 rasia Apetina maustamatonta tuorejuustoa
n. 1,5-2 dl Allerum präst-juustoa raasteena
(tai jotain muuta voimakkaan makuista juustoa)

Silppua sipuli ja kuullota voissa pannulla kullan keltaiseksi, lisää suikaloitu kinkku ja mustapippurirouhe. Paista miedolla lämmöllä, kunnes kinkkusuikaleet irtoavat toisistaa ja lisää tuorejuusto ja juustoraaste. Sekoittele kunnes tuorejuusto on sulanut.


Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota muotilla ympyröitä, tuo Venäläisen jogurtin pieni ämpäri on muuten juuri sopivan kokoinen muotti noihin miun Iloleipurin muffinipelteihin :) Taikinan voi myös jakaa paloiksi ja pyöritellä palloiksi ja painella ne voideltujen peltien syvennyksiin. Pellit kannattaa muistaa voidella ;)




Lusikoi täyte pohjiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
 Minä paistoin kiertoilmalla 190 asteessa himpun alle 20 minuuttia.



Taikinaa jäi yli sen verran, että tein kinkku-sipuli-piiraisiin kannet. Paremman näköisiä nuo ilman kansia olivat, mutta eipä jäänyt taikinaa hukkaan :)
  


Nämä saivat niin suuren suosion meidän pesueessa, että uskallan tehdä näitä vieraillekkin tarjottavaksi kahvipöydän suolapalana.

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Tiikeribanaanimuffinit tai toisinpäin :D

Tämä ohje on Ulla Svenskin Lempileivonnaiset-kirjasta ihan vain vähän muokattuna. Alkuperäisessä ohjeessa on banaania ja ananasmurskaa, minä käytin pelkkää banaania ja lisäsin puoleen taikinaan kaakaojauhetta. Tästä taikinasta tuli 24 isoa muffinsia.

6 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
200g sulatettua voita
2 kypsää banaania murskattuna
noin 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot varoen siivilän läpi vuorotellen kerman ja voisulan kanssa. Lisää lopuksi banaanisose. Ota puolet taikinasta pursotinpussiin ja lisää loppuun taikinaan siivilöity kaakaojauhe. Pursota taikinat muffinvuokiin, minä pursotin ensin tummaa taikinaa vuokiin ja vaalean taikinan pursotin tumman taikinan "sisälle" työntämällä pursottimen pään muffinivuoan pohjaan, tumman taikinan joukkoon. Paista 200 asteessa noin 15 min. Itse paistoin kiertoilmalla 190 asteessa.


Koristelin muffinit sulatetulla valkosuklaalla ja tummasuklaarouheella.



Ja sitten vielä se vähemmän kuvauksellinen yksilö,
TaTtaDAdaaTaDaa:


Ilmiselvä vappumuffinssi, kilpikonna naamiaispuvussa :P

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Vink vink

Tälläinen taitava tekijä kuin Anne pitää blogissaan arvonnan, Huumorinkukka-blogiin ja arvontaan pääset tästä


Kannattaa osallistua tai ainakin käydä katsomassa hänen hienoja kakkujaan :)

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Perusevästä

Mietin tovin, kehtaanko tänne perusleipää laittaa, mutta miksenpä kehtaisi, ei kaiken tarvitse olla aina niin hienoa ja erikoista. Eihän? :o Jos tämä innostaa yhtäkään ihmistä leipomaan leipää, niin tämä postaus ei ole turha :)

Taas oli aika hujahtanut ihan huomaamatta ja luomupiimä päässyt piilottelemaan kaapin perällä parhaat päivänsä ohi. Se pääsi siis maustamaan leipätaikinaa. Tästä annoksesta tuli kaksi juuri ja juuri yhdelle pellille mahtuvaa pitkulaista leipää. Minä tein taikinan yleiskoneella, mutta käsinkin onnistuu ihan yhtä hyvin. Ja jos ei ole tarpeeksi suurta kulhoa, voi taikinan vallan hyvin tehdä isossa kattilassa. Tai tehdä vain puolikkaan annoksen.

5 dl piimää
5 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
1 dl öljyä
n. 650 g rouheisia sämpyläjauhoja
n. 500g hiivaleipäjauhoja

Lämmitä vesi kuumaksi ja kaada kulhoon piimän joukkoon. Tarkista että neste on käden lämpöistä ja murenna hiiva joukkoon. Lisää suola ja öljy. Lisää pikkuhiljaa jauhoja ja sekoita kunnolla, sitko on tärkeä tässäkin. Jos minä vaivaan taikinan käsin, luen samalla vaikka päivän lehteä, että taikinaa tulee vaivattua tarpeeksi ;) Kohota kunnolla vaivattua taikinaan liinan alla kunnes taikina on kohonnut liki kaksinkertaiseksi.


Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle, (takina on melko löysää ja tarttuu hanakasti käsiin ja pöytään ilman jauhoja..) ja leivo taikina leiviksi. Nosta leivät kohoamaan pellille ja laita uuni kuumenemaan noin 200 asteeseen. Anna leipien kohota liinan alla, kunnes uuni on kuuma. Leikkaa saksilla leipiin viillot.


Paista leipiä leipien koosta riippuen noin 40 minuuttia. Kypsä leipä kumisee ontosti pohjaa kopauttaessa ;)


Näitä leipiä olisi saanut paistaa hieman kauemmin, mutta enhän minä malttanut :p Piimä ei leivässä maistu, se tuo hieman happamuutta leipään, mutta ei varsinaisesti erotu makuna. 

Lopusta piimästä tein tyttärelle luontaisesti gluteenitonta leipää muuten aivan samalla ohjeella, mutta vaihdoin vain jauhot tummiin Jytte-jauhoihin ja Viljatuotteen leipäjauhoihin. Laitoin jauhoja vähemmän, niin että taikina oli puuromaista ja lusikoin sen voideltuihin leipävuokiin. Hyvää tuli tuostakin leivästä!

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Pizzapeerjaantai

Jauhelihapitsoja tällä kertaa. Onnistuin muinoin löytämään useammasta eri alekorista Kerman Saven "pitsakiviä", paistan pitsat niillä, mutta ihan tavallisellä pellilläkin pystyy paistamaan. Nuo kivet kuumennetaan ensin uunissa kuumiksi, ja taikina pistetään kaulittuna lettuna sen kuuman kiven päälle, alkaa paistumaan heti ja itsensä niillä polttaa helposti jos ei muista varoa. Kokemusta on :DD Kiviä ei valmisteta enää, mutta vaihtoehtojakin on: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2203 Voihan sen tavallisen pellinkin lämmittää uunissa, ennen kun taikinan siihen laittaa, tuskin siitä haittaa on.

Ensin kastike hautumaan, tästä annoksesta tulee iso, loput voi pakastaa tai käyttää seuraavana päivänä esim spagettikastikkeena:

500g jauhelihaa
2 tlk tomaattimurskaa (1kg)
vettä
valkosipulia
1tl suolaa
1tl sokeria
mustapippuria
oreganoa

Ruskistan jauhelihan öljytilkassa, lisään suolan ja tomaattimurskat, tomaattimurskatetrat huuhtelen vedellä ja kaadan huuhteluveden jauhelihan joukkoon, vettä laitan yhteensä vajaan murskapurkillisen. Sitten joukkoon sokeria, mustapippuria ja öljyä. Tuo sokeri oli Helsingin Sanomissa italialaisen pizzakokin ohjeessa muutama vuosi sitten ja tottakai minäkin laitan jos ammattilainenkin :D Mutta oikeasti on sanottava, että on se kastike aavistuksen parempi sokerilisällä. Suolaa kannattaa maistella ja lisätä, jos tuo tuntuu vähäiselle, tuossa näet on yli puolet vähemmän suolaa, kun siinä italiaisen ohjeessa ja tuossa vielä lisänä tuo jauheliha. Minusta vaan sitä suolaa tulee ihan liikaa jos laittaa ohjeen mukaan ja päälle vielä juustot ja lapset usein haluavat "salamiakin", meillä se tarkoittaa meetwurstia. Valmiin kastikkeen hienonnan sauvasekoittimella tasaisemmaksi. Ei ole pakollista, mutta tulee pitseriamaisempi mössö :) Kastikkeen jätän levylle hautumaan miedolle lämmölle.

Jos ei pidä jauhelihapitsasta, voi kastikkeen tehdä pelkästä tomaattimurskasta keittämällä kattilassa tomaattimurskaa ja mausteita.

Seuraavaksi teen taikinan, tästä annoksesta tulee neljä pitserian normaalipitsan kokoista, ohutpohjaista pitsaa tai kaksi pellillistä:

4 dl vettä
n. 10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 9 dl vehnäjauhoja

Kädenlämpöiseen veteen liotan hiivan, lisään suolan ja öljyn sitten jauhoja. Alustan taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Lyhyt sekoitus ei riitä, vaan taikinaa pitää jaksaa vaivata, että siihen saa sitkon. Eikä jauhoja saa laittaa liikaa, pikkuhiljaa että näkee milloin taikina on sopivan jämäkkää. Usein teen taikinan hiivaleipäjauhoista, minusta tulee parempi niillä. Jätän taikinan kohoamaan siksi aikaa, kun raastan juustot, pilkon meetwurstin, ananakset ym täytteet. Kun taikina on kohonnut, jaan sen neljäksi palloksi, annan pallojen levätä hetken ja kaulin jauhotetulla alustalla pyöreäksi.


Sitten pohja kuumalle kivelle tai pellille ja täyttämään. Ensin tomaattikastike tai jauhelihakastike.


Ja sitten juustoraaste ja muut täytteet. Tässä on tuplajuusto :P


Ja uuniin, kiertoilmalla 250 astetta sen aikaa että pitsa on valmis. Minä pidän paistuneemmasta pitsasta, mies vähän vähemmän paistuneesta, jokainen oman makunsa mukaan :)




Kevyttä ei ole tämäkään.. Se huono puoli tässä keväässä ja lämmenneessä ilmassa on, ettei leivinuunia voi enää lämmittää, pitsa olisi leivinuunissa paistettuna paaljon parempaa :)

torstai 12. huhtikuuta 2012

Donitseja

Siwassa oli tarjouksessa Iloleipurin donitsivuoat, hetihän ne piti ostaa ja testata. Oli ensimmäinen kerta kun donitseja leivoin, enkä niitä ole syönytkään, kertamaistelu viime vuosituhannella jotain kaupan teollista jäpiskärinkulaa riitti. Vuoan mukana tuli ohje, mutta kukapa sitä nyt noudattaisi :D Ohje oli sitruunaisille donitseille, minä tein omenaisia vaihtaen maidon uuniomenajogurttiin ja sitruunan jätin kokonaan pois. Näissä maistuu omena ja kaneli minun makuuni juuri sopivasti. Soveltaen siis taas mentiin, mutta Iloleipurin ohjetta mukaillen, taikinasta tulee 12 donitsia:


50 g voita
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1,5 dl Ingmanin Ihana Uuniomena-jogurttia


Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muna edelleen vatkaten. Ripauta suolaa mukaan sen verran, mitä etusormen ja peukalon väliin jää. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan vuorotellen jogurtin kanssa. Voitele vuoka (minulla oli kaksi vuokaa, jolloin pytyin paistamaan taikinan kerralla) rasvalla, itse käytin voita ja levitä taikina vuokaan. Minä siirsin taikinan pursotinpussiin ja pursotin taikinan vuoan syvennyksiin, siistimpää minusta noin. Paistoin 190asteessa kiertoilmalla 17 minuuttia.

Ennen ja jälkeen :)


Kuorrutteeseen laitoin 20g sulatettua voita, noin 70g tomusokeria ja ruokalusikallinen siivilöityä uuniomena-jogurttia. Siivilöin jogurtin siksi, että sain omenan palat pois, ja tasaiseksi kuorrutteen. Seuraavalla kerralla teen kuorrutetta ihan hieman enemmän, nyt kuorrute riitti juuri ja juuri, mutta viimeisiltä rinkuloilta ns paistaa sisäkumi.. Raitoja varten tein ruskeaa kuorrutetta laittamalla pakastepussiin tomusokeria, tummaa kaakaojauhetta ja tipan vettä. Sitten vain kulma pois ja raidottamaan :)




Ei jää ainoaksi tekokerraksi, miusta tuli donitsifani :)

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Suklaa-banaanijogurttihyydykekakku

Melkoinen kirjainmetakkahirvitys tuon kakun nimi näemmä.. Mutta mitenkäs tuota lyhyemmin nimittäisi? Kakku on taas omia kokeilujani, pohja Digestive-muruista ja voista, ruskea kerros tummaa suklaata ja kermaa ja luonnonvalkoinen valkoista suklaata, kermaa, banaanijogurttia ja liivatetta. Kakku on pikaisesti tehty ja vielä pikaisemmin koristeltu, vaan eipä tuon syönnissäkään turhia aikoja tuhriintunut :p




Huomenna kokeilen saman kakun uudelleen, jotta saan määrät tarkistettua. Ohjeen lisään sitten, jos joku muukin haluaa kokeilla :)

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pikkuherkkuja

Tein kokeiluluontoisesti lasten suuhun sopivia pikkumunkkeja. Sopii nuo toki aikuisellekkin :D



Munkkien halkaisja on 3-4cm ja sisälle pruuttailin limellä terästettyä vaniljakastiketta. Munkkitaikinana oli sotkun munkkien taikina johon lisäsin hieman kardemummaa, nyt oli maku kohdallaan! Aiemminhan kokeilin samaa taikinaa ilman kardemummaa, ja silloin munkit olivat minusta mauttomia, ongelma korjaantui kardemummalla. Samaa mieltä oli myös tuo meidän perheen armeijan käynyt osapuoli :) Ohje munkkitaikinaan ja vaniljakastikkeeseen löytyy tuolta aiemmasta munkkipostauksesta.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Piti tulla kakku, tuli Cake popseja..

Sain viikonloppuvieraaksi taas tolkuttoman migreenin, ja silloin ei ajatus kunnolla kulje. Ei tuo aina kyllä kulje muutenkaan, mutta migreenissä pysähtyy sekin vähäinen liike. Olin kuitenkin luvannut lapsille leipoa täksi päiväksi pientä perhejuhlaa varten kakun, ja lupaushan on pidettävä. Tässä tulos:



Mallikkaasti punnitsin munat ja lisäsin sokerin ja jauhot kaavalla munat x 0,7 juuri niinkuin olen tehnyt melko monta kertaa aiemmin. Oikein varmasti laskin nytkin, satuin vaan muistamaan munien painon täysin vikaan :D Eli sokeria ja jauhoja livahti tuplamäärä. Tajusin kyllä taikinassa olevan jotain vikaa, mutta olo niin kurja, että halusin vain saada taikinan nopeasti paistettua. Aamulla sitten toimivammalla päällä aloin tutkailemaan lopputulosta, ei niistä kakkupohjiksi ollut. Cake popseja on nyt olla joka puolella ja niitä päätin kokeilla ensimmäistä kertaa. Hienonsin taikinalevyt, lisäsin joukkoon tuorejuusta, sulatettua valkosuklaata ja yllättäen taas lime gurdia loput purkin pohjalta. Yllättävän hyvän makuista massasta tuli. Lapset kehuivat taivaalliseksi :) Pyöritin massasta palloja, dippasin ne sulatettuun valkosuklaaseen ja koristelin aiemmin tekemilläni sokerimassakukilla.



Onpahan nyt pakkaseen herkkuja vilja-allergikko-tyttärellemmekin, kakkupohjan tein luontaisesti gluteenittomasta Viljatuotteen vaaleasta jauhoseoksesta, perunajauhoista ja kaakaojauheesta.

Lopuksi haluan vielä kehua uutta kirjahankintaani, ostin Pullahiiren leivontanurkka-sivuston Taru Vihavaisen uuden kirjan Pullahiiren makeat kakut täältä  http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9522204951  Kirjassa on paljon perustietoa ja koristeluvinkkejä ja tottakai ihania ohjeita, suosittelen :)